Naši recepti – domaće češnjovke

Postupak

Obje vrste mesa narežemo na male komadiće, te dodamo sol, šećer, papar i izmiješamo.

Drugi dan smjesu podijelimo na dva dijela. Jedan dio usitnimo u stroju za usitnjavanje mesa sa većim promjerom, a drugi dio usitnimo u stroju, ali s reznom pločom manjeg promjera. U usitnjeno meso dodamo procijeđenu vodu u kojoj je odstajao sitno tučeni češnjak i dodamo 2 dcl vina i dobro promiješamo. Soljena svinjska tanka crijeva prije punjenja odmočimo u mlačnoj vodi, zatim ih napunimo smjesom i češnjovke ostavimo preko noći da se površina crijeva dobro stegne i osuši

Da vam olakšamo izradu vaših češnjovki, nudimo vam mješavinu začina za 10 kg gotove smjese.

Nadjev za 10 Kg smjese za punjenje:

  • 5 kg svinjskih obrezaka
  • 5 kg svinjskog mesa od lopatice ili buta
  • 220 do 250 gr kuhinjske soli
  • 20 gr mljevenog papra
  • 1 velika žlica šećera
  • 2 dcl bijelog kvalitetnog vina
  • 2 dcl vode u kojoj su odstajale tri glavice sitno tučenog češnjaka
  • 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 34/36

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu

0,60 2,20 

Začini

NITRITNA SOL

1,15