Naši recepti – domaće kobasice

Postupak

Polovicu mesa i špeka narežemo na sitne komade, a polovicu mesa sameljemo na reznoj ploči većeg promjera. Dodamo sve začine, češnjakovu vodu i dobro sve promiješamo, te ostavimo meso da odstoji sat, dva kako bi se svi sastojci proželi. Odmočimo soljena svinjska tanka crijeva u mlačnoj vodi i punimo smjesom.

Domaće kobasice ostavimo jedan dan u hladnoj i zračnoj prostoriji da se dobro osuše i stegnu, i zatim ih dimimo.

Da vam olakšamo izradu vaših domaćih kobasica nudimo vam mješavinu začina za domaću kobasicu za 10 kg gotove smjese, te mješavinu začina za zagorsku kobasicu za 50 kg gotove smjese.

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 7 kg svinjske lopatice
  • 3 kg svježeg špeka – slanine
  • 220 do 250 gr kuhinjske soli
  • 50 gr mljevenog papra
  • 50 gr mljevene slatke paprike
  • 2 dcl vode u kojoj je odstajala 1 glavica sitno tučenog češnjaka
  • oko 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 32/34

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu