Naši recepti – domaće krvavice

Postupak

Svinjsku glavu, pluća, jezike stavimo kuhati dok meso ne omekša, te ga sameljemo, na šajbu malog promjera.

Prodinstamo 1 kg luka na svinjskoj masti, te dodamo oporek (masnoću koja se drži crijeva), te i to sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Samljevenoj smjesi dodamo kuhanu hajdinu kašu, te svinjsku krv i začine, te dobro sve promiješamo. (Ukoliko niste sigurni da li je smjesa dovoljno ljuta, sada ispecite par zrnca u tavici, te probajte prije punjenja). Prije punjenja soljena svinjska tanka crijeva namočimo u mlačnoj vodi. Nadjevena crijeva zatim stavljamo u vruću vodu cca 70 stupnjeva, ne smije ključati. Da li su krvavice kuhane provjerimo tako da crijeva ubodemo tankom iglicom, i ako iz njih izlazi sukrvica potrebno je još kuhati. Tek kad izlazi bistra masna tekućina, krvavice su kuhane.

Krvavice ostavimo u hladnoj i zračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši.

Da vam olakšamo izradu vaših krvavica nudimo vam mješavinu začina za krvavice i bijelu čurku za 25 kg gotove smjese.

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 5 svinjskih glava
  • 2 kg svinjskih pluća
  • 2 kg svinjskih jezika
  • oporek – masnoća koja se drži crijeva
  • 1 kg luka
  • 2 kg hajdine kaše
  • oko 1 l svinjske krvi
  • 250 gr kuhinjske soli
  • 25 gr mljevenog papra
  • 25 gr slatke mljevene paprike
  • 2 gr mljevene čili paprike
  • oko 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 32/34

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu

0,60 2,20 

Začini

NITRITNA SOL

1,15 
2,00 2,30 

Prirodna crijeva

SVINJSKO CRIJEVO 32/34

2,60 22,00