Naši recepti – Kulenova seka

Postupak

Gore navedene količine začina prilagodit će svaki domaćin svom ukusu (ljutine, slanosti, crvenila).

Meso i špek – slaninu usitnimo na stroju za mljevenje mesa i dodamo mljevene začine, s time da se može dodati više ljute paprike ako se želi ljuća kulenova seka. Ostavimo meso da počiva, da se sastojci prožmu. Prije punjenja soljena crijeva namočimo u mlačnoj vodi oko 2 sata, s dodatkom luka češnjaka, te isperemo.

Prije dimljenja kulenovu seku ostavimo najmanje 4 sata u suhoj i zračnoj prostoriji, kako bi se površina crijeva osušila.

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 9 kg svinjskog mesa od karea i buta
  • 1 kg svježeg špeka – slanine
  • 20 do 25 dag kuhinjske soli
  • 50 gr slatke mljevene paprike
  • 100 gr ljute mljevene paprike
  • 5 češnja češnjaka
  • oko 6 komada svinjskih kulara (ritnjaka, gužnjaka)

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu