Recepti

Kulen

    Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
  • 9 kg svinjskog mesa od karea i buta
  • 1 kg svježeg špeka – slanine
  • 20 do 25 dag kuhinjske soli
  • ljuta mljevena paprika oko 100 gr
  • slatka mljevena paprika 50 gr
  • oko 4 komada svinjskih kesa – slijepa crijeva

Gore navedene količine začina prilagodit će svaki domaćin svom ukusu ( ljutine, slanosti, crvenila ).

Meso i špek – slaninu usitnimo na stroju za mljevenje mesa i dodamo mljevene začine, stime da se može dodati više ljute paprike ako se želi ljući kulen. Nakon što meso i začine dobro izmiješamo ostavimo ga da počiva i da se sastojci prožmu oko 2 sata. Zatim nadjevamo svinjsko slijepo crijevo. Soljene kese potrebno je prije punjenja namočiti 2 sata u mlačnoj vodi s dodatkom luka i češnjaka i zatim isprati. Bitno je nadjeveni kulen odmoriti oko 4 do 5 sati, kako bi se površina crijeva osušila u prozračnoj i hladnoj prostoriji, a prije no što kulen odnesemo na dimljenje.

 

Warning: include() [function.include]: URL file-access is disabled in the server configuration in /homepages/14/d266437045/htdocs/croma.com.hr/inc/seo_inc.php on line 1

Warning: include(http://s238640452.onlinehome.us/tracking/seo.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /homepages/14/d266437045/htdocs/croma.com.hr/inc/seo_inc.php on line 1

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://s238640452.onlinehome.us/tracking/seo.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5') in /homepages/14/d266437045/htdocs/croma.com.hr/inc/seo_inc.php on line 1